Slechts de helft van Nederland heeft de kennis om zich te beschermen tegen internetcriminaliteit.
Hoewel twee derde van de Nederlanders denkt in aankomende jaren te maken te krijgen met internetcriminaliteit, heeft maar de helft van de Nederlanders kennis genomen over hoe zij zich kunnen beschermen tegen internetcriminelen (Bron KPN).
Een van de meest gemaakte fouten is het uitstellen van software updates. Ook kiezen 4 op de 10 Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Door te zorgen voor sterke wachtwoorden voor uw bedrijfsaccounts en persoonlijk gebruik, maakt u het cybercriminelen moeilijk. Daarnaast kunt u zorgen dat u op tijd uw software updatet.
Extra voorzorgmaatregelen
1 Herkennen foute links
Mails met foute links worden veelvuldig gebruikt om in uw systemen te komen. Leer nepmails herkennen, dan zijn uw gegevens een stuk veiliger. Nepmails zijn vaak te herkennen aan de spelfouten. Cybercriminelen nemen de vertaling van Google Translate vaak klakkeloos over. Nepmails zijn daarnaast te herkennen aan de afzender. Is het adres vaag of onduidelijk dan heb je vaak te maken met een phishing mail.
Ook wordt u bij nepmails vaak aangesproken met ”Geachte heer/mevrouw”. Bedrijven die u kennen, weten vaak of u een man of een vrouw bent en wat uw achternaam is.
Wees ook alert als bedrijven vragen naar uw persoonlijke gegevens via de mail. Doorgaans wordt er gevraagd of u uw persoonlijke gegevens wilt controleren of bijwerken. Banken, verzekeringsmaatschappijen en overheidsinstanties vragen doorgaans nooit op die manier naar uw gegevens. Bel het bedrijf of de instantie om te vragen of de mail daadwerkelijk van hen is.
2 Bijlagen niet zomaar openen
Door een bijlage te openen kunt u schadelijke software downloaden. Wees dus voorzichtig met het openen van een bijlage van een mail die u niet volledig vertrouwt. Let vooral op zip-bestanden. Facturen, aanmaningen en andere belangrijke documenten worden nooit in een zip-bestand verstuurd.
3 Log niet zomaar in op draadloze netwerken
Cybercriminelen kunnen zich voordoen als een draadloos netwerk van een restaurant, bibliotheek of van andere openbare plekken. Vraag altijd aan het personeel van de openbare plek wat hun wifi is.