Wat is branding
Er wordt vaak gesproken over branding om jouw bedrijven te onderscheiden van de markt. Maar wat is branding precies? In de oudheid werd branding bij koeien toegepast. Koeien werden namelijk gebrandmerkt zodat de boeren wisten van wie de koe was. Tegenwoordig heeft het in de marketing een andere betekenis gekregen. Anno nu is branding het benoemen van jouw merk, logo of bedrijfsnaam in een communicatie-uiting of product om als doel de bekendheid van jouw bedrijf te vergroten. Daarnaast proberen brands of merken bepaalde kleuren combinaties te claimen. Met branding proberen bedrijven een onderscheidende plek te claimen in het hoofd van de eindgebruikers of klanten. Je zou kunnen zeggen dat branding te maken heeft met een identiteit aan je merk mee te geven. Hoe gedetailleerder, des te beter. Zelfs de manier hoe je als bedrijf communiceert hoort bij de branding van jouw bedrijf. Dat heet de Tone-of-voice.
Als je branding goed hebt begrepen vraag je je niet af wat jij wil voor het bedrijf zoals; meer omzet, meer website bezoeken of meer orders. Bij branding vraag je jezelf af wat jouw bedrijf als meerwaarde kan toevoegen in het leven van jouw klanten en gebruikers.
Door je de volgende vragen te stellen voordat je een uiting doet kun je ervoor zorgen dat consistent bent in jouw uitingen:
- Staat mijn logo op de communicatie-uiting?
- Zijn er meer merkwaarden herkenbaar in mijn communicatie-uiting?
- Is de tone of voice consistent? (Denk bijvoorbeeld het gebruik van “u” of “je”)
- Hebben alle media dezelfde look & feel?
- Sluit de gekozen beeldtaal aan bij de identiteit?
Associaties met merken
Soms zie je reclames op tv of online die jou niet proberen over te halen om een dienst product af te nemen. Het lijkt wellicht raar, maar het heeft er mee te maken dat ze ook niet bedoeld zijn om jou tot actie aan te zetten. Sommige advertenties zijn bedoeld om te zorgen dat jij de juiste associatie krijgt met bepaalde merken. Denk bijvoorbeeld aan sponsorcontracten van de Rabobanken met zeer kleine voetbalverenigingen. Daarmee probeert Rabobank zich te profileren als een bank van het volk. Door dit soort sponsorcontracten krijgt het publiek een andere perceptie van het merk.
Verschil tussen marketing & branding
Maar lijkt branding dan niet heel erg op marketing? Branding en marketing wel degelijk verschillend van elkaar. Met marketing probeert men een product actief te verkopen. Branding heeft een push tactiek. Bedrijven proberen met marketing hun klanten en prospects te vertellen waarom hun product zo fantastisch is en waarom je hun producten zou moeten aanschaffen. Daarnaast zegt marketing waarom jouw product beter is dan die van de concurrent.
Daarentegen vertelt branding wie jouw organisatie is en waar de organisatie voor staat. Hierbij komen zaken kijken als merkwaarden, kernwaarde, missie en visie. Branding heeft meer een push strategie. Branding geeft marketing inhoud en context. Kortom marketing is tactisch en branding is strategisch.
Branding, identiteit, kernwaarde, merk, Missie, Visie