Affiliate marketing uitgelegd

affiliate-marketing-uitleg-header-blog

Wellicht overweeg je om affiliate marketing in te zetten voor jouw bedrijf, maar weet je niet precies hoe het werkt. In deze blog leg ik uit wat affiliate marketing is, hoe je het kunt inzetten en wat je daarvoor nodig hebt.

Wat is affiliate marketing

Affiliate marketing is een online verkoop manier waarbij de verkopende partij zijn lezers, volgers of klanten inzet om meer conversies te genereren middels het online promoten van diensten of producten. De promotor ontvangt een commissie voor het promoten van de dienst of product.

Commissie verdienen

Als affiliate marketeer verdien je commissie door een product of dienst te promoten via social media, blog of website. Verkopende partij levert een unieke link via het affiliate systeem/programma voor iedere promotor. Op die manier kunnen alle conversies gelinkt worden aan bepaalde promotors. Het affiliate systeem zorgt ervoor dat de traffic van eventuele kopers worden getrackt om zodoende de conversie toe te schrijven aan de promotor. Het affiliate systeem zorgt daarnaast ervoor dat de commissies worden betaald.

Commissie modellen affiliate marketing

Pay per view (PPV)

Pay per view is een model waarmee promoters een commissie kunnen verdienen. Dit model wordt vaak ingezet bij branding trajecten. Hierbij gaat het erom dat zoveel mogelijk mensen van een bepaalde doelgroep een reclame-uiting zien. Op die manier hoopt de verkopende partij dat het merk top of mind blijft bij hun doelgroep.

Pay per click (PPC)

Bij het model pay per click verdient de promotor een commissie als mensen van de doelgroep klikken op een bepaalde reclame-uiting. Bij dit model gaat het om interactie met de reclame-uiting en niet per se om een aankoop. Dit wordt vaak ingezet in de oriënterende fase van de doelgroep. De verkopende partij hoopt dat de doelgroep op de website komt, leest en eventueel later terugkomt.

Pay per lead (PPL)

Pay per lead is op een na de meest voorkomend model bij affiliate marketing. Hierbij gaat een concrete lead binnenhalen voor een dienst of product. Hiermee hopen bedrijven zoveel mogelijk NAW-gegevens te krijgen van eventuele kopers (prospects).

Pay per sales (PPS)

De meest voorkomende affiliate marketingmodel is pay per sales. Hierbij dient de promotende partij ervoor zorgen dat mensen daadwerkelijk een product of dienst afnemen. Denk aan verkopen op een webshop of het afnemen van een abonnement voor een softwareprogramma.

Implementatie affiliate marketing

Bepalen doelstelling

Voordat je begint dien je een doelstelling te bepalen. De doelstelling bepaalt welk model het meest handig is om in te zetten. 

Voorbeelden doelstelling: 

 • Branding
 • Meer sales
 • Top of mind blijven

Affiliate systeem kiezen

Er zijn verschillende affiliate systeem op de markt die je kunt inzetten. De een is gebruiksvriendelijker dan de andere. Ik raad je aan om een deskresearch te doen naar de voordelen van ieder platform en vervolgens te kiezen.

Affiliate systemen:

 • Tradetracker
 • PayPro
 • Daisycon
 • Awin
 • Plug & Pay
 • Zanox
 • FamilyBlend
 • TradeDoubler

Promotiemateriaal

Om te zorgen dat promotors jouw product of dienst op de juiste manier promoten, dan zou je promotiemateriaal moeten aanleveren aan promotors. Dit is vooral van belang bij branding trajecten waar alles consistent moet zijn. Een van de pijlers van sterke merken is namelijk consistentie. Dat zorgt voor de juiste associatie bij het zien van een reclame-uiting.

Commissie percentage

Het aanbod moet logischerwijs interessant genoeg moeten zijn voor promotors. Om de juiste commissie percentage te kiezen zou je eventueel een concurrentieanalyse kunnen doen. Zorg er dus voor dat je in ieder geval kunt concurreren. Gemiddeld wordt er een commissie aangeboden tussen de 5% en 50%.

Branches uitsluiten

Wellicht zijn er branches waar je totaal niet mee geassoneerd wil worden. Als producten voor kinderen verkoopt, kan ik mij voorstellen dat je niet op seksuele blog gepromoot wil worden. Je kunt branches uitsluiten op het affiliate systeem. Promotors dienen een aanvraag in en je kunt ze accepteren of niet.

Stappenplan promotor

Niche website met veel traffic

Ben je een promotor en wil je graag geld verdienen door diensten of producten te promoten? Dan moet je ervoor zorgen dat je een bepaalde doelgroep weet te raken en veel traffic krijgen van de doelgroep. Dat kan via social media, een eigen blog, website of podcast kanaal.

Affiliate programma & dienst of product kiezen

Hierboven heb ik een aantal affiliate programma’s genoemd. Ook die kun je inzetten om promotor te worden. Vervolgens moet een dienst of product kiezen die aansluit op jouw content en een aanvraag indienen bij de verkopende partij.

Voordelen affiliate marketing

 • Nieuwe doelgroepen aanboren
 • Alleen bepalen bij conversie
 • Meer sales
 • SEO-voordelen (linkbuilding)
 • Branding voordelen

Nadelen affiliate marketing

 • Moeite doen om promotiemateriaal te maken
 • Extra tijd investeren om resultaten te analyseren
 • Je hebt niet altijd in de hand hoe promotors jouw product of dienst promoten
 • Affiliate systemen vragen ook een commissie

Comments are closed.