Een snelle website | Hoe doe ik dat?

snelle-website-blog-afbeelding

Je hebt een mooie website online staan, maar nu wil je beter gevonden worden en zorgen dat jouw bezoekers langer op jouw website blijven browsen. Een van de manieren om beter gevonden te worden is om te zorgen dat jouw website snel reageert. Google rankt namelijk snelle websites beter. Daarnaast verlaten gemiddelde 40% van de bezoekers jouw website als het niet sneller laadt dan 3 seconden. Met die wetenschap kan er geconcludeerd worden dat het vrij belangrijk is om de snelheid van jouw website onder de drie seconden te krijgen.

Snelheid van de website meten

Er zijn verschillende tools om je website te meten. De eerste en meest belangrijke is de tool van Google zelf(https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/). Hierin kun je eenvoudig de URL van jouw website intypen en op analyseren klikken. Het bijzondere aan de Google speed tool, is dat het je tips geeft wat je moet doen om sneller gevonden te worden op Google maatstaven. Daarnaast zou je gebruik kunnen maken van de speed tool van Uptrends. De tool van Uptrend laat je op waterval niveau zien wat er precies geladen wordt binnen jouw website en hoe lang het duurt voordat de website geladen wordt. Op die manier kun je precies achterhalen wat ervoor zorgt dat jouw website trager geladen wordt.

Wat zorgt ervoor dat mijn website sneller wordt?

Afbeeldingen verkleinen

In veel gevallen heeft een trage website te maken met enorme afbeeldingen die geladen moeten worden. Als je een WordPress website hebt, dan bestaan er allerlei tools/plugins die ervoor zorgen dat jouw afbeeldingen kleiner gemaakt worden. Zo kun je gebruik maken van een plugin genaamd “WordPress Smush”. Heb je geen WordPress website dan kun je via tools als Illustrator of Photoshop ervoor zorgen dat jouw afbeeldingen verkleind worden. Zorg er in ieder geval voor dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van JPEG-bestanden inplaats van de vele malen grotere PNG-bestanden. Google heeft een voorkeur voor JPEG 2000, JPEG XR en WebP bestanden.

Aantal requests

Het aantal requests die naar je server worden gestuurt zorgt er ook voor dat jouw website trager wordt. Jouw server kan 6 requests per keer verwerken. Veel WordPress thema’s laden onnodige bestaanden. Door de plugin “Asset Cleanup” te gebruiken, kun je inzien welke bestanden op pagina niveau worden geladen. Door de onnodige bestaanden uit te zetten zorg je ervoor dat jouw website aanzienlijk sneller wordt.

Lazy laden

Heb je een grote website en moeten er veel bestanden geladen worden, dan kun je gebruik maken van Lazy laden. Dat houdt in dat alle afbeeldingen onder de vouw van jouw pagina nog niet worden geladen als bezoekers op je website komen. Die bestanden worden pas geladen als men naar beneden scrollt. Die manier van prioriteren van bestanden zorgt voor een verlichting bij de server aanvragen.

Pagina cache

Google beloond jouw web-pagina als het gebruikmaakt van pagina cache. Dat houdt simpelweg in dat de browser de statische informatie van jouw website onthoudt zodat het niet opnieuw opvraagt hoeft te worden. Dat zorgt voor minder requests naar de server en verlicht dus de website. WordPress gebruikers kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de plugin WP-Optimize om dit voor elkaar te krijgen.

Verkleinen van CSS, HTML en Javascript bestanden

CSS, HTML en Javascript zijn codeertalen die ervoor zorgen dat jouw website kan communiceren met machines. Vaak worden er onnodige witregels en commentaar in de code verwerkt. Eenmaal klaar met jouw website, dan zou je die onnodige regels, spaties en commentaar uit je bestanden kunnen halen. In het geval van een WordPress website kun je een ‘Minify tool’ gebruiken of een online comprimeer tool. Zorg er wel voor dat je eerst een backup maakt van jouw website voor het geval het daarna niet goed werkt. Daarnaast zou je jouw Javascript en CSS-bestanden kunnen combineren. Voor de WordPress gebruikers bestaat daar ook een plugin voor. Gebruik hiervoor de WP-optimize plugin.

Na het uitvoeren deze verbeteringen zou je in de buurt moeten komen van de 90% op de Google speedtool. Als je geen 100% haalt, dan is dat geen probleem, het zijn namelijk verschillen van milliseconden. Dat zou jouw gebruiker niet merken.

Comments are closed.