Effectieve online marketing met weinig budget

marketing-zonder-budget

Als startende ondernemer heb je vaak weinig budget om in te zetten op marketingactiviteiten. Een website of webshop online zetten is pas het begin. Vervolgens wil je jouw website of webshop onder de aandacht brengen van jouw klanten of prospects. Toch zijn er tegenwoordig veel gratis online tools en strategieën die je kunt inzetten voor jouw marketing. Hieronder leg ik uit welke gratis online tools en strategieën je kunt gebruiken.

1.Investeer tijd in SEO

Je hebt jouw website online en het functioneert naar behoren. De goedkoopste manier om klanten naar jouw website te krijgen is om gebruik te maken van een goede SEO-strategie. SEO heeft drie pijlers; techniek, content en linkbuilding. 

Techniek

Door te zorgen dat jouw website technisch in orde is, kun je gebruikers helpen om soepel door jouw website te navigeren. Hoe langer gebruikers op jouw website blijven, des te meer waarde zoekmachines toekennen aan jouw website. Dat houdt in dat je daardoor beter wordt gevonden op de zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing. Ook is het van belang dat jouw website veilig is. Beveilig dus jouw website met een SSL-certificaat. 

Content

Een goede content-strategie draagt bij aan de vindbaarheid van jouw website. Best practice is om te zorgen dat de content op jouw website aansluit bij jouw doelgroep. Vervolgens kun je de content delen via social-media. Hoe meer artikelen je hebt over jouw niche, des te beter jouw website gevonden wordt.

Linkbuilding

Externe links of backlinks dragen bij aan de vindbaarheid van jouw website. Daarnaast krijgt jouw website een betere autoriteitwaarde. Zorg er dus voor dat jouw website genoeg externe links bevat. Daarnaast is het van belang dat andere websites ook naar jou linke. Ook zijn zoekmachines dol op interne links. Dat zijn links op jouw website die wijzen naar andere pagina’s binnen jouw website.

2.Meet jouw resultaten met gratis tools 

Meten is weten. Als je weet hoe jouw website presteert, kun je bijsturen. Er zijn een aantal gratis tools die je kunt gebruiken om jouw website te meten.

Google Analytics: is een tool die Google aanbiedt zodat je kunt zien hoe jouw gebruikers jouw website gebruiken. Zo kun je zien hoeveel bezoekers jouw website bezoeken, welke pagina’s zij bezoeken, hoelang zij op jouw website zijn en wat voor device er wordt gebruikt om te browsen.

 WordPress Slimstat Analytics: Als je gebruikmaakt van de opensource WordPress website, dan zou je de plug “Slimstat Analytics” kunnen gebruiken om het gedrag van jouw gebruikers te meten op jouw website. Slimstat Analytics geeft je inzicht in hoeveel paginaweergaven je hebt, unieke bezoekers, hoeveel pagina’s jouw gebruikers hebben bezocht, welke browsers ze hebben gebruikt en meer.

Ahrefs: is een gratis tools waarmee je jouw website kunt analyseren op SEO-gebied. Daarnaast is het mogelijk om jouw social media pagina’s te analyseren.

Hotjar: Hotjar is een tool die je visueel inzicht geeft op wat voor buttons jouw gebruikers klikken. Door heatmaps kun je visueel eenvoudig zien wat jouw gebruikers interessant vinden aan jouw website. Ook kun je zien welke objecten onnodig aandacht trekken.

3.Affiliate marketing

Simpel gezegd houdt afffiliate marketing in dat andere website jouw producten of diensten aanprijzen. Als het aanprijzen tot een aankoop leidt, dan wordt de aanprijzer betaald. Dat is de zogenaamd Cost Per Sale (CPS). Op die manier betaal je slechts voor echte resultaten en houd je het risico laag.

Best practice is om te zorgen dat je de juiste banners aanlevert zodat de aanprijzers het op hun website kunnen plaatsen. Maar hoe zorg je ervoor dat er wordt gemanaged wie wat koopt?

Door gebruik te maken van een affiliate platform zoals Tradetracker zorg je ervoor dat jouw affiliates eenvoudig kunnen worden gemanaged.

4.Mailmarketing werkt nog steeds

Het is een redelijk oude marketingvorm, maar toch werkt mailmarketing nog steeds. Voor mailmarketing kun je gebruik maken van Mailchimp. Mailchimp hanteert een freemium model waarbij je pas betaald als meer dan 2000 klanten hebt. Zorg er wel voor dat je een template maakt zodat je niet iedere keer het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Met Mailchimp meet je eenvoudig de resultaten van jouw mailcampagne. Zo kun je zien welke onderwerpen en artikelen jouw klanten interessant vinden.

, , , , , , ,

Comments are closed.