Persuasion technieken zorgen voor een hogere conversie

verleiding-is-legaal

Organisaties zijn vaak op zoek naar manieren om hun klanten zo treffend mogelijk te bereiken. Door te communiceren op een bepaalde manier kunnen organisaties de kans vergroten dat hun klanten een bepaald product kopen, downloaden of lezen. Hoe doe je dat? Je kunt dat doen door gebruik te maken van Persuasion technieken. Oftewel verleidingstechniekenals je liever gebruikmaakt van Nederlandse termen. 

Sociale bewijskracht

Wees sociaal

Social media is een mooi medium dat je kunt inzetten om te laten zien dat jouw organisatie bekend is bij een groot publiek. Men heeft over het algemeen meer vertrouwen in organisaties bekende zijn onder een groot publiek. Door op social media actief te zijn, kunnen consumenten en prospects een idee krijgen hoe je als bedrijf functioneert. Het is hierbij van belang om zoveel mogelijk positieve gesprekken met jouw relaties te hebben via jouw socials. Bij negatieve reacties op jouw social media platform kun je als bedrijf in elke geval laten zien dat je jouw relaties zo goed mogelijk probeert te helpen. Mocht je veel klanten hebben die jouw pagina nog niet volgen, dan zou je bijvoorbeeld een winactie via mailmarketing kunnen opstellen om jouw klanten en prospect te verleiden om jouw pagina’s te liken. Zorg er ook voor dat er op jouw website duidelijk wordt aangegeven welke social media kanalen je gebruikt. De social pictogrammen worden idealiter direct gelinkt aan jouw sociale pagina’s. Dat zorgt niet alleen voor dat men met één klik naar jouw social kanaal wordt gestuurd, maar zorgt er ook voor dat je beter vindbaar bent door Google (SEO). Want hoe meer waardevolle links jouw website heeft des te beter jouw website gevonden wordt.

Sympathie/Goodwill

wees-sympathiek

Sympathieke organisaties zijn beter in staat om hun klanten te verleiden om over te gaan tot aankoop. Het heeft simpelweg te maken met de gunfactor van jouw organisatie. Maar hoe zorg je ervoor dat je sympathiek wordt gevonden als bedrijf, persoon of organisatie? Over het algemeen vinden mensen het prettig om met gelijkgezinden om te gaan. Als organisatie kun je er dus voor zorgen dat je de wensen en doelen van jouw doelgroep goed kent en daarnaar handelt. Aantrekkelijke mensen worden over het algemeen ook als sympathiek gezien. Ook hiervoor geldt dat je jouw doelgroep moet kennen en weten wat zij aantrekkelijk vinden. Ook kun je als bedrijf laten zien dat je jouw klant waardeert door duidelijk te communiceren dat je ze waardeert in jouw externe communicatie.

Om te zorgen dat je goodwill creëert kun je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je bewust in de marketingagenda zet dat je jouw klanten beloond met iets gratis. Gratis moet dan ook belangeloos gratis zijn. Dus geen constructies waarbij abonnementen van gratis naar betaald overgaan. Dat is simpelweg een lokkertje en zullen op lange termijn juist ervoor zorgen dat je klachten binnenkrijgt via jouw social media kanalen.

Autoriteit

bouw-autoriteit

Een ander factor dat voor verleiding zorgt is het als organisatie autoriteit hebben en tonen. Autoriteit zorgt voor geloofwaardigheid. Om dit te bereiken zou je langtermijn doelen moeten stellen. Autoriteit gaat namelijk niet over een nacht ijs. Zorg er dus voor dat je een content agenda hebt met artikelen die jouw doelgroep interessant vindt. Door jouw doelgroep te voeden met waardevolle informatie zorg je er niet alleen voor dat jouw klanten beter geïnformeerd zijn maar zullen zij je op ten duur gaan zien als expert. Belangeloos informatie delen is hierbij key.

Autoriteit kun je dus ook online opbouwen ten behoeve van jouw SEO-positie. Door meer blogs te schrijven over onderwerpen die interessant zijn voor jouw doelgroep, zal je als bedrijf beter vindbaar zijn op de zoekmachines

Schaarsheid 

wees-hard-to-get

Dit is eigenlijk een eeuwen oude techniek wat nog steeds werkt. Mensen hebben een sterk voorkeur voor producten die beperkt of tijdelijk verkrijgbaar zijn. Op die manier geef je aan dat je product zeldzaam is. Premium merken zoals Apple, Gucci, Ferrari, Hugo Boss en Bang & Olufsen maken gebruik van onbereikbaarheid door een hogere prijs te hanteren. Afgezien van het psychologische effect, is het van belang dat organisaties de merkbelofte kunnen naleven.

Illustreren 

help-mij-herinneren

Vuistregel in marketing is dat je zoveel mogelijk zintuigen zou moeten prikkelen om ervoor te zorgen dat jouw merk/product beter blijft hangen bij jouw doelgroep. Bij het schrijven van een blog kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je afbeeldingen in jouw blogbericht hebt verwerkt. Dat prikkelt de verbeelding. Als je een webwinkel hebt kun je ervoor zorgen dat je laat zien hoe het product wordt gebruikt door de doelgroep.

Bereidheid door fasering

Als jouw organisatie bepaalde beslissingen wil nemen die in het nadeel zullen werken voor jouw klanten, dan kun je er maar beter transparant over zijn. Dat zorgt voor meer begrip bij jouw klanten. Daarnaast zal je ervoor moeten zorgen dat dit feit gefaseerd gecommuniceerd wordt. Stel dat jouw organisatie een prijsverhoging gaat doorvoeren. Dan kun je beter een jaar ervoor uittrekken om dit door te voeren dan dit plotseling te doen. Als je uitgaat van een jaar, dan kan je iedere drie maanden communiceren over de prijsverhoging. Daarmee geef je jouw klanten de tijd om te wennen aan het idee dat er een prijsverhoging eraan zit te komen. Om te zorgen voor minder negatieve reacties kun je het beste ervoor zorgen dat je een week voor de prijsverhogingsmail jouw klanten beloont met iets gratis. Daarmee bouw je credits/goodwill op die van pas komt bij de mail over de prijsverhoging. Op die manier zorg je voor een evenwicht.

AUTEUR: Piedade Rodrigues

, , , , , , , , ,

Comments are closed.