Social media strategie: Haal het meest uit social media

social-media-strategie

Je hebt jouw bedrijf op verschillende social media kanalen aangemeld en je hebt jouw vrienden, klanten en kennissen uitgenodigd om jouw pagina te liken. Wat nu?

Zonder een strategie kun je net zo goed geen social media pagina’s aanmaken. Het is belangrijk om je af te vragen wat jouw doel is per kanaal die je inzet. In een social media strategie beschrijf je wat de ROI (Return On Investment) is van alle in te zetten media. Facebook en Twitter zijn bijvoorbeeld goede kanalen om met jouw klanten te communiceren. Zorg er wel voor dat er iemand binnen de organisatie verantwoordelijk is voor de webcare. Door snel en adequaat antwoorden te geven zorg je voor een band met je klant. Klanten kopen eerder producten en of diensten van bedrijven waar ze een band mee hebben. LinkedIn wordt vooral ingezet voor zakelijke klanten en voor de werving van werknemers. Daarentegen is Instagram het beste kanaal voor de branding van jouw merk, bedrijf of organisatie. Daarnaast kun je Instagram inzetten voor de employer branding. Wil je jouw klanten bereiken met instructievideo’s, sfeer video’s of productvideo’s, dan is het goed om Youtube te gebruiken. Naast Youtube is het natuurlijk ook mogelijk om jouw bedrijfsvideo’s te delen op de andere social media kanalen. Houd er wel rekening mee dat YouTube video’s beter via de zoekmachines worden gevonden. Hieronder neem ik de stappen door die je zou moeten nemen. 

  • Formuleer jouw organisatie in één zin. Dat moet je namelijk ook doen bij verschillende social media kanalen.
  • Kies de doelgroep die je wil bereiken. Als het goed is heb je dat al eerder gedaan in jouw marketingplan en branding fase. Zo ja, dan kun je dat simpelweg overnemen.
  • Formuleer een doelstelling in de form van KPI’s. Zonder doelstelling weet je niet of je het goed doet. Om een goede doelstelling te formuleren is het noodzakelijk om te kijken naar de concurrentie. Zorg er wel voor dat de doelstelling smart wordt opgeschreven. De doelstelling kan natuurlijk afhankelijk zijn van de reputatie positie die jouw bedrijf heeft. Denk bijvoorbeeld aan een crisissituatie. Dan kun je bijvoorbeeld als doel stellen dat klanten binnen een bepaald tijdsbestek een bepaalde percentage minder negatief zijn over jouw bedrijf.
  • Onderzoek wat jouw doelgroep over jouw organisatie zegt. Als je beter wil doen dan gisteren is het van belang dat je weet wat er gisteren over jou werd gezegd. Gisteren dient dus als de nulmeting.
  • Bepaal de mediamix die bij de doelgroep past. Is jouw organisatie alleen business to business actief, dan heeft het weinig zin om een Facebookpagina aan te maken. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen werken met Twitter en Linkedin. Heb je een B2C dan heb je wat meer keuze in het medialandschap. Daarnaast maken steeds meer bedrijven gebruik van Whatsapp for business om hun klanten zo persoonlijk mogelijk te woord te staan.
  • Plan en organiseer. Om te slagen is het van belang dat je consistent bent in jouw uitingen. Plan bijvoorbeeld een vaste dag wanneer er een blogbericht online komt. 
  • Maakt budget vrij voor marketing acties op social media. Social media zijn een mooie manier om zichtbaarheid te creëren maar als je echt conversies in de zin van producten verkopen, dan is het essentieel om een te investeren in Social advertenties. Het kost geld maar het zorg ook voor opbrengsten. Hoeveel je ermee kan verdienen is natuurlijk afhankelijk van het product dat je aanbiedt. 
, , , , , ,

Comments are closed.