Piedade Rodrigues
LOADING

Hoe kan ik anoniem Linkedin profielen bekijken?

Ken je dat? Je wil graag iemand bekijken op Linkedin maar je wil eigenlijk niet dat diegene het ziet dat je naar zijn profiel bent geweest. Hieronder leg ik stapsgewijs uit hoe je dit kunt doen.

Stap 1

Ga naar jouw instellingen. Je kunt de instellingen vinden als je klikt op jouw foto rechts bovenin.

Stap 2

Afhankelijk of je jouw profiel in het Engels of in het Nederlands hebt ingesteld kun je klikken op “Privacy & settings” of “Instellingen en privacy”.

Stap 3

Klik vervolgens op Privacy in de bovenbalk

Stap 4

Klik dan op “Opties voor het bekijken van profielen”.

Stap 5

In het menu die nu open klapt kun je de onderste optie kiezen. Dat maakt je volledig anoniem “Anoniem lid van Linkedin”.

Linkbuilding uitgelegd

Bij linkbuilding probeer je vanuit externe websites zoveel mogelijk kwalitatieve links naar je eigen website te sturen. Daarnaast is het helpend om structuur aan te brengen in de interne links op jouw website. Hoe meer interne links des te beter de zoekmachines de relatie tussen de pagina’s in kaart kan brengen. Veel kwalitatieve externe links en een goede interne linkstructuur zorgen voor een hoge autoriteit. Websites met een hoge autoriteit worden hoger geplaatst in de zoekmachines.

Backlinks zijn links die vanuit externe website naar jouw website linken. Hoe meer backlinks van websites met een goede reputatie des te meer autoriteit jouw website krijgt. Goede backlinks zorgen ervoor dat je kwalitatieve bezoekers op jouw website ontvangt. Hieronder bespreken wij een aantal manieren hoe je goede backlinks kunt krijgen voor jouw website.

Product testing

Door influencers in te zetten die een video, blog, podcast of een social post maken die met een link wijzen naar jouw website kan je meer backlinks vergaren. Deze manier van backlinks vergaren heet product testing.

Bedrijvenpagina’s inschrijving

Op het web zijn veel bedrijvenpagina’s waarop je jouw onderneming gratis kunt inschrijven. Deze vorm van backlinks vergaren wordt overigens wel wat minder gewaardeerd door de zoekmachines. Maar alle beetjes helpen natuurlijk.

Linkruil aanvragen

Ga op onderzoek uit in jouw branche of er merken zijn die geïnteresseerd zijn in een linkruil. Uiteraard moet je niet de concurrent vragen, maar bijvoorbeeld nieuwsblog die schrijven over onderwerpen die jouw product of diensten aangaan.

Om content kalender laten maken is niet alleen goed om top of mind te blijven bij jouw volgers, maar het draagt ook bij aan jouw back linkverzameling. Door artikelen te schrijven op je jouw website en deze weer te posten met een directe link naar de artikelen op jouw website, zorg je voor extra backlinks.

Linkbuilding PR 

Nieuws platforms hebben over het algemeen een goede autoriteit. Door persberichten te plaatsen lift je als het ware mee op hun reputatie. Uiteraard is het wel van belang dat je een link toevoegt in het artikel.

Hoe reken ik uit wat linkbuilding mij oplevert

Om te kunnen berekenen wat SEO jou kan opleveren moet je weten hoeveel traffic je nodig hebt om een conversie te scoren. Die cijfer kun je uit Google Analytics halen. Stel dat je 100 bezoekers nodig hebt om 1 conversie te boeken en 1 conversie is bijvoorbeeld €50 waard. Dan kun je makkelijk uitrekenen wat een nummer 1 positie in Google je maandelijks kan opleveren. In SEO-programma’s kun je aflezen wat de nummer 1 positie kan opleveren aan bezoekers. Stel dat je maandelijks 5000 bezoekers extra op je pagina ontvangt, dan kun je de simpele rekensom maken 5000/100*€50 = €2500. Je kunt dus zeggen dat de nummer 1 positie jou waarschijnlijk €2500 per maand extra oplevert. Dit is natuurlijk een grove schatting van de werkelijkheid. Dit geeft je als marketeer een cijfer om met de directie te overtuigen om in te zetten op SEO. In vergelijking met SEA is SEO daarnaast een duurzame oplossing. Een artikel dat je vandaag schrijft heb je jaren profijt van. Vergeet bij het schrijven van artikelen niet om een call to action toe te voegen naar jouw dienst of producten.

Heb je hulp nodig van jouw SEO-strategie? Neem direct contact op

Affiliate marketing uitgelegd

Wellicht overweeg je om affiliate marketing in te zetten voor jouw bedrijf, maar weet je niet precies hoe het werkt. In deze blog leg ik uit wat affiliate marketing is, hoe je het kunt inzetten en wat je daarvoor nodig hebt.

Wat is affiliate marketing

Affiliate marketing is een online verkoop manier waarbij de verkopende partij zijn lezers, volgers of klanten inzet om meer conversies te genereren middels het online promoten van diensten of producten. De promotor ontvangt een commissie voor het promoten van de dienst of product.

Commissie verdienen

Als affiliate marketeer verdien je commissie door een product of dienst te promoten via social media, blog of website. Verkopende partij levert een unieke link via het affiliate systeem/programma voor iedere promotor. Op die manier kunnen alle conversies gelinkt worden aan bepaalde promotors. Het affiliate systeem zorgt ervoor dat de traffic van eventuele kopers worden getrackt om zodoende de conversie toe te schrijven aan de promotor. Het affiliate systeem zorgt daarnaast ervoor dat de commissies worden betaald.

Commissie modellen affiliate marketing

Pay per view (PPV)

Pay per view is een model waarmee promoters een commissie kunnen verdienen. Dit model wordt vaak ingezet bij branding trajecten. Hierbij gaat het erom dat zoveel mogelijk mensen van een bepaalde doelgroep een reclame-uiting zien. Op die manier hoopt de verkopende partij dat het merk top of mind blijft bij hun doelgroep.

Pay per click (PPC)

Bij het model pay per click verdient de promotor een commissie als mensen van de doelgroep klikken op een bepaalde reclame-uiting. Bij dit model gaat het om interactie met de reclame-uiting en niet per se om een aankoop. Dit wordt vaak ingezet in de oriënterende fase van de doelgroep. De verkopende partij hoopt dat de doelgroep op de website komt, leest en eventueel later terugkomt.

Pay per lead (PPL)

Pay per lead is op een na de meest voorkomend model bij affiliate marketing. Hierbij gaat een concrete lead binnenhalen voor een dienst of product. Hiermee hopen bedrijven zoveel mogelijk NAW-gegevens te krijgen van eventuele kopers (prospects).

Pay per sales (PPS)

De meest voorkomende affiliate marketingmodel is pay per sales. Hierbij dient de promotende partij ervoor zorgen dat mensen daadwerkelijk een product of dienst afnemen. Denk aan verkopen op een webshop of het afnemen van een abonnement voor een softwareprogramma.

Implementatie affiliate marketing

Bepalen doelstelling

Voordat je begint dien je een doelstelling te bepalen. De doelstelling bepaalt welk model het meest handig is om in te zetten. 

Voorbeelden doelstelling: 

 • Branding
 • Meer sales
 • Top of mind blijven

Affiliate systeem kiezen

Er zijn verschillende affiliate systeem op de markt die je kunt inzetten. De een is gebruiksvriendelijker dan de andere. Ik raad je aan om een deskresearch te doen naar de voordelen van ieder platform en vervolgens te kiezen.

Affiliate systemen:

 • Tradetracker
 • PayPro
 • Daisycon
 • Awin
 • Plug & Pay
 • Zanox
 • FamilyBlend
 • TradeDoubler

Promotiemateriaal

Om te zorgen dat promotors jouw product of dienst op de juiste manier promoten, dan zou je promotiemateriaal moeten aanleveren aan promotors. Dit is vooral van belang bij branding trajecten waar alles consistent moet zijn. Een van de pijlers van sterke merken is namelijk consistentie. Dat zorgt voor de juiste associatie bij het zien van een reclame-uiting.

Commissie percentage

Het aanbod moet logischerwijs interessant genoeg moeten zijn voor promotors. Om de juiste commissie percentage te kiezen zou je eventueel een concurrentieanalyse kunnen doen. Zorg er dus voor dat je in ieder geval kunt concurreren. Gemiddeld wordt er een commissie aangeboden tussen de 5% en 50%.

Branches uitsluiten

Wellicht zijn er branches waar je totaal niet mee geassoneerd wil worden. Als producten voor kinderen verkoopt, kan ik mij voorstellen dat je niet op seksuele blog gepromoot wil worden. Je kunt branches uitsluiten op het affiliate systeem. Promotors dienen een aanvraag in en je kunt ze accepteren of niet.

Stappenplan promotor

Niche website met veel traffic

Ben je een promotor en wil je graag geld verdienen door diensten of producten te promoten? Dan moet je ervoor zorgen dat je een bepaalde doelgroep weet te raken en veel traffic krijgen van de doelgroep. Dat kan via social media, een eigen blog, website of podcast kanaal.

Affiliate programma & dienst of product kiezen

Hierboven heb ik een aantal affiliate programma’s genoemd. Ook die kun je inzetten om promotor te worden. Vervolgens moet een dienst of product kiezen die aansluit op jouw content en een aanvraag indienen bij de verkopende partij.

Voordelen affiliate marketing

 • Nieuwe doelgroepen aanboren
 • Alleen bepalen bij conversie
 • Meer sales
 • SEO-voordelen (linkbuilding)
 • Branding voordelen

Nadelen affiliate marketing

 • Moeite doen om promotiemateriaal te maken
 • Extra tijd investeren om resultaten te analyseren
 • Je hebt niet altijd in de hand hoe promotors jouw product of dienst promoten
 • Affiliate systemen vragen ook een commissie

Hoe zet je Instagram shopping op?

Instagram shopping biedt bedrijven nieuwe kansen om hun producten onder de aandacht te brengen. Je kunt als beheerder artikelen in een geposte foto taggen met een artikel link. Op die manier kunnen jouw volgers direct doorklikken naar jouw product pagina en het product aanschaffen. Toch zijn er een aantal eisen waar je als beheerder rekening mee moet houden om een Instagram Shopping account te kunnen opzetten. In dit artikel leg ik uit wat je nodig hebt om een Instagram Shopping account te kunnen opzetten.

 1. In het geval je het niet wist, is Instagram eigendom van Facebook. Om een Instagram Shopping Account te kunnen opzetten heb je een Facebook Bedrijven pagina nodig. Benieuwd welke aanvullende eisen Facebook stelt voor een Instagram Shopping account? Ga direct naar de Facebook help centrum om het te lezen.
 2. Vervolgens dien je jouw Instagram bedrijven pagina te koppelen aan jou Facebook bedrijven pagina. De producten worden beheerd op de achterkant van de Facebook bedrijven pagina. Hieronder de eerste aantal schermen om jouw Instagram account aan te melden voor een Instagram Shopping account. Je kunt vervolgens eenvoudig wizard volgen om installatie te voltooien.

Instagram-shopping-stap-1

Instagram-shopping-stap-1

 • Ook moet je in bezit zijn van een webshop waarnaartoe gelinkt kan worden vanuit jouw product. Dus bij het toevoegen van een product op Facebook, link je direct naar de product pagina.

Instagram-shopping-stap-2

Instagram-shopping-stap-2

6) In Facebook Bedrijven pagina kunnen producten worden toegevoegd worden bij het onderdeel Catalogus.

Instagram-shopping-stap-3

Instagram-shopping-stap-3

6) Vervolgens kun je in de achterkant van de Facebook bedrijven pagina klikken op Ecommerce.

Instagram-shopping-stap-4

Instagram-shopping-stap-4

7) Vervolgens kun je kiezen om productinformatie te uploaden.

Instagram-shopping-stap-5

Instagram-shopping-stap-5

8) Na het creëren van jouw catalogus kun je producten daadwerkelijk toevoegen.

Instagram-shopping-stap-6

Instagram-shopping-stap-6

9) Voeg de producten handmatig toe aan jouw bedrijven pagina. 

Instagram-shopping-stap-7

Instagram-shopping-stap-7

9) Na het maken van jouw catalogus en het product, kun je vervolgens de producten koppelen aan jouw account door te klikken op “set up Instagram Shopping”. Dat doe je per product.

Instagram-shopping-stap-8

Instagram-shopping-stap-8

10) Vervolgens kun je de stappen nemen om jou Instagram producten daadwerkelijk op Instagram te zetten.

Instagram-shopping-stap-9

Instagram-shopping-stap-9

11) Als stap 10 is voltooid kun je op Instagram jouw producten zien. Je kunt de stappen volgen om de producten op Instagram te zetten. Na het voltooien van de stappen, zal instagram het account en de producten verifieren. Na de verificatie zal je de producten die op Instagram hebt gezet terugzien op jouw Instagram account.

Instagram-shopping-stap-10

Instagram-shopping-stap-10


 

 

Social Media marketing uitbesteden?

Waardevolle marketing content

10 vragen ter voorbereiding van jouw Marketing campagne plan

Voordat je een Marketing en Communicatie campagne start is het aan te raden om de scope van de campagne helder te hebben. Op die manier zorg je ervoor dat je scherp hebt wat de voorgeschiedenis is van een campagne, waar je op moet letten en hoe je succes factoren kunt meten.

Checklist voor het schrijven van SEO teksten

Om te zorgen dat jouw pagina goed vindbaar is op de zoekmachines raad ik aan om een strategie te hanteren bij het schrijven van de teksten op jouw website.

Boeken om marketing beter te begrijpen

Marketing en non marketing boeken die je gelezen moet hebben

In deze blog wil ik je een aantal boeken aanreiken die ik gelezen heb om mij verder te brengen op het gebied van online marketing, offline marketing, design en projectmanagement.

Naar mijn mening moet een goede marketeer al deze onderdelen begrijpen om goede resultaten te kunnen behalen. Het kan natuurlijk zijn dat je geen marketeer bent maar slechts opzoek bent naar extra kennis op het gebied van marketing om het te kunnen inzetten jouw bedrijf. Het kan ook zijn dat je betere gesprekken op het gebied van marketing wil hebben met jouw collega, vriend of buurman. Ook voor studenten kan deze lijst helpen om het vakgebied beter te begrijpen.

Deze lijst werk periodiek bij om ervoor te zorgen dat mijn lezers altijd een up to date lijst hebben waaruit zij kennis kunnen putten. Persoonlijk lees ik wekelijks tientallen artikelen en lees ik jaarlijks een aantal marketing boeken. Ik zal niet alle boeken die ik heb gelezen hieronder plaatsen, maar een selectie van de meest waardevolle boeken ik heb gelezen.

Ik zou zeggen; doe er je voordeel mee!

Mocht je een boek hebben gelezen die ik heb aangeraden en je wil sparren over hoe je de kennis in praktijk kunt brengen, dan kun je gerust contact met mij opnemen.

DESIN OF EVERY DAY THINGS

Design of every day things is een boek van Donald A. Norman wat ingaat op de waarde van een goed designed product. De marketing van een product of dienst begint bij het ontwerpen ervan. Producten die aansluiten op de behoefte van de doelgroep presteren op de lange termijn beter omdat zij echte waarde toevoegen in het leven van zijn gebruikers. Daarnaast is het de kunst om te zorgen dat geen valse associaties geeft en gebruiker zich dom laat voelen (mits dat de bedoeling is van het ontwerp).

Bestellen: Bol.com

PURPLE COW

Het boek Purple Cow van Seth Godin een boek wat ingaat op het belang van opvallen in jouw markt. Door de juiste marketing strategie en een goede branding neer te zetten ben jij de Purple Cow van jouw markt. Het begint bij je propositie en gaat langs de design van je product of dienst, tone of voice en eindigt bij de marketing. Het boek gaat daarnaast over het feit dat de traditionele 5 P’s van marketing niet meer voldoende zijn voor een succesvol product. Het is een Engels boek dat redelijk eenvoudig Engels is geschreven.

Bestellen: bol.com

DESIGN THINKING

Het boek Design Thinking van Guido Stompff geeft inzicht in een nieuwe manier van problemen oplossen door te ontwerpen. Hierbij wordt er gekeken naar de werkwijze van designers en architecten. Het is een benadering dat de mens centraal stelt bij het ontwerpen voor de toekomst.

Bestellen: bol.com

HANDBOEK SEA

Handboek SEA van Marc de Groot geeft je een stevige basis op het gebied van Search Engine Optimalisation. Het is een praktische boek dat je kunt gebruiken bij het opzetten van jouw eerste campagnes in Google. Wel moet ik erbij zeggen dat het puur een basis is want Google veranderd zijn diensten erom snel, dus het kan zijn dat bepaalde onderdelen alweer achterhaald zijn.

Bestellen: bol.com

DE ONLINE MARKETING TORNADO

De Online Marketing Tornado van Tonny Loorbach & Martijn van Tongeren geeft je in een praktische boek een overzicht van alle online marketing kanalen in het jaar 2020, met handige tips en tricks om jouw strategie en operationele werkzaamheden succesvol te maken. Denk hierbij aan SEA, SEO, Conversie strategieën, Marketing tunnels, Affiliatemarketing, Community bouwen en meer.

Bestellen: bol.com

 

DOELGERICHTE SEO

doelgerichte-SEO-boek

In het boek hierboven “De online marketing tornado”, van de zelfde schrijver, is een SEO gedeelte verwerkt dat ook in dit boek wordt besproken. In dit boek zijn diezelfde stukken beschreven, maar daarnaast hebben ze aanvullende onderwerpen in het boek opgenomen. In het boek geeft de schrijver, Tonny Loorbach, tips en diepgaande tricks over SEO. Daarnaast krijg je WordPress plugins en andere tools aangereikt om de juiste SEO strategie te hanteren.

Bestellen: bol.com

 

AGILE MANAGEN

De laatste jaren gaat het erg snel in de marketing wereld. Verandering is hierbij de enige constante. Het boek Agile managen van Mike hoogveld geeft inzicht hoe organisaties en manager te werk moeten gaan om te zorgen dat de organisatie en hun projecten zo worden opgebouwd dat ze bestand zijn tegen verandering.

Bestellen: bol.com

SCRUM VOOR MANAGERS

Heb je moeite om jou projecten op tijd en binnen het budget af te krijgen? Dan ik je aan om dit boek te lezen. Scrum is een projectmanagement methode om projecten Agile in te richten. Het boek is geschreven door Rini van Solingen & Rob van Lanen. Het biedt je een praktisch systeem om jou projecten zodanig in te richten dat het toekomst bestendig is.

Bestellen: bol.com

Op zoek naar
marketing advies?

Waardevolle marketing content

Download contentkalender dummy

Een content kalender is een waardevolle tool die je kan inzetten binnen jouw marketing strategie. Download hier een content kalender dummy.

10 creatieve content marketing ideeën

Wellicht ben je bezig met het maken van een content kalender maar heb je nog geen idee wat je precies in jouw kalender kunt verwerken. In dit artikel geef ik je een aantal ideeën om in jouw content kalender

Zo verhoog je jouw CTR in Google Ads

CTR of Click Through Rate staat in Google Ads voor de percentage kliks die een bepaalde advertentie krijgt. Als een advertentie 10 keer is vertoond en het is 1 keer geklikt, dan heb je een CTR van 10%. Het is wenselijk om die percentage zo hoog mogelijk te krijgen. De CTR zegt iets over de kwaliteit van jouw advertentie en hoe goed de advertentie aansluit bij de verwachting van de persoon die een zoekopdracht heeft uitgevoerd. Om een hoge CTR te scoren kun je een aantal dingen doen.

1. Gebruik zoekwoorden die goed aansluiten bij jou advertentie

Als je een specifiek product verkoopt zoals hondenkussens. Dan raad ik je aan om in jouw zoekwoorden zo specifiek mogelijk in te zetten. Als je brede zoekwoorden gebruikt zoals “kussens”, dan bereik je mensen die kussens zoeken voor op een bed. Die mensen zijn dus niet per se geïnteresseerd in hondenkussens.

2. Gebruik advertentie-extensies

Advertentie-extensies zorgen ervoor dat jouw advertentie beter opvallen. Op die manier verhoog je de kans dat jouw advertentie wordt aangeklikt. Dat houdt in dat advertentie-extensies CTR verhogend werken.

Bel extensie

Is het voor de onderneming wenselijk dat klanten hun bellen, dan raad ik je aan om gebruik te maken van de bel extensie. Een bel extensie geeft gebruikers de mogelijkheid om direct te bellen naar een bedrijf. Uit ervaring weet ik dat dit erg goed werkt.

Sitelink extensie

Sitelink extensies bieden de mogelijkheid om direct door te klikken naar de content waar een gebruiker op geïnteresseerd is. Denk hierbij aan een productpagina of een pagina over het bedrijf. Sitelink extensies zijn op die manier conversie verhogend

Structured Snippet extensie

Structured Snippet extensies zijn voornamelijk bedoeld om populaire producten of USP’s nog eens te belichten. Op die manier voorzie je jouw gebruikers van extra argumentatie om te klikken op jouw advertentie.

Locatie extensie

Voor bedrijven die een fysieke locatie hebben en graag wensen dat hun klanten naar hun locatie komen, is het aan te raden om gebruik te maken van een locatie extensie. De extensie zorgt ervoor dat jouw locatie op een kaart wordt getoond. Bij het klikken op de kaart krijgen gebruikers alle belangrijke informatie te zien.

Promotie extensie

Is er sprake van een tijdelijke promotie dan kun je deze toevoegen met de promotie extensie. Je kunt bijvoorbeeld korting geven en een bepaalde start en einddatum toevoegen. Mensen zijn gek op korting, het is dan ook logisch dat deze extensie zorgt voor een verhoging van de CTR.

Prijs extensie

Is de onderneming een prijsvechter, dan is het erg nuttig om de prijs de communiceren in de advertentie.

3. Geef emotionele waarde mee

Wil je mensen raken met jou marketing dan is het best practice op om in te spelen om emoties. Dat kan al met bepaalde woorden. Mooie, prachtige en fijne zijn bijvoorbeeld woorden die erg goed doen bij advertenties.

4. Gebruik duidelijke call to actions

Call to actions of CTA geeft een gebruiker een reden om te klikken. Daarnaast kun je daarmee de gebruiker alvast vertellen wat hij kan doen als hij op de advertentie heeft geklikt. De CTA kan op twee plekken worden geplaatst. Wat veel voorkomt is dat er een call to action in de beschrijving wordt toegevoegd, maar je kunt een CTA ook prima in de kop zetten.

5. Gebruik hoofdletters in de kop

Het voelt wellicht gek om hoofdletters te gebruiken bij alle letters in de kop, maar dat is een effectieve manier om jouw CTR op te krikken. Op die manier zorg je ervoor dat jouw advertentie extra opvalt.

6. Stel een vraag in de kop

Uit verschillende experimenten is er gebleken dat een vraag stellen in de advertentie goed werkt om de aandacht te trekken van de gebruikers. Het is goed om een vraag te stellen in de kop/titel van jouw advertentie. Daarnaast is het ook nuttig om een vraag te stellen in de beschrijving van jouw advertentie. 

Waardevolle marketing content

Wat zijn conversie linker tags?

Conversie linker tags (conversion linker tags) worden gebruikt om conversies te meten op een actie die een gebruiker maakt op jouw website of op een Googleadvertentie. Op die manier weet je jouw website of advertentie presteert.

Iedere link is uniek en wordt gekoppeld aan een bepaalde actie. Je kunt met behulp van bijvoorbeeld Google Tag Manager een link een bepaalde waarde meegeven om een actie te markeren als conversie. Dat houdt in dat iedere keer als een gebruiker die actie uitvoert er een rapportage wordt gemaakt van een bepaalde klik.

De conversies kunnen worden opgeslagen in Google Analytics. De informatie van de link wordt daarnaast opgeslagen in de first party cookie van jouw domein.

Voordeel van Conversion linker

De conversion linker is in het leven geroepen door Google doordat er steeds meer browsers Third Party cookies blokkeren of voor maar 24 uur opslaan (bijvoorbeeld safari). Door de conversion linker worden cookies van Google ads langer bewaard dan 24 uur (30 dagen) omdat zij nu gezien worden als First Party Cookies. Op die manier wordt re-marketing mogelijk gemaakt over verschillende platforms.

Er zijn drie manieren om gebruik te maken van Conversion linker;

 1. Via Google Site Tag (gtag.js). Dit wordt ingesteld via Google Ads zelf en wordt direct op de pagina’s in jouw website ingesteld.
 2. Google Tag Manager.
 3. Universal Google Analytics. Met Google Analytics kan men een tag plaatsen en vervolgens Analytics koppelen aan Google Ads.

Het is goed om te weten dat je geen Conversion linker nodig hebt om als je Google Analytics direct hebt gekoppeld aan Google Adwords.

Op zoek naar een
SEA-specialist?

Waardevolle marketing content

Wat zijn KPI’s en hoe kun je ze inzetten om jouw doelstellingen te meten?

Letterlijk betekent KPI, Kritieke Prestatie Indicator. Het is enorm van belang om doelstelling te bepalen om je onderneming/organisatie te laten groeien. Doelstellingen worden primaire in grote lijnen bepaald, dat zijn de lange termijn doelstellingen. Lange termijn doelstellingen worden vervolgens vertaald in kortetermijndoelstellingen. Kortetermijndoelstellingen worden doorgaans bepaald voor een periode van een aantal dagen, weken of maanden. Maar wanneer is de doelstelling behaald? Die vraag wordt beantwoord met een KPI. Kritiek prestatie indicatoren geven handvatten om te bepalen of je activiteiten succesvol zijn.

KPI’s moeten altijd Smart worden opgesteld. Daarnaast kun je gebruikt maken van het PDCA-model gebruiken om te zorgen dat jouw KPI’s behaald worden. Daarbij is het belangrijk om eerste een nulmeting te maken om later in het proces het verschil te kunnen meten. Online zijn er vele tools om je prestatie binnen een bepaald tijdsbestek te meten. Denk bijvoorbeeld aan Google Analytics, Oribi en Funnel. Offline zou je dat zelf moeten meten en daar een rapportage van maken.

Voorbeeld van een goed opgesteld KPI

Doelstelling: De totale omzet op de webshop dient in 2020 met 20% te stijgen.

Target: 20% stijging van de omzet

KPI: Omzet is dit jaar €200.000. Aan het einde van het jaar ligt het gewenste bedrag boven de €240.000.De doelstelling hierboven is smart om de volgende redenen; het is specifiek omdat het gaat over de omzet van alleen de webshop. Het is meetbaar via het afrekensysteem van de webshop en via Google Analytics. Het is een acceptabele groei omdat wij ook er ook 25% meer marketingbudget is ingezet. Laatste drie jaar hebben wij telkens een groei gezien van + 5%, vorige jaar zaten wij op een groei van 15%. Dus dit jaar is het realistisch om 20% procent omzetgroei te realiseren. De doelstelling is tijdgebonden omdat het specifiek over het jaar 2020 gaat. 

Ik help je online beter
presteren dan de concurrentie!

Waardevolle marketing content

Wat zijn cookies en wat is het verschil tussen third-party cookies en First-party cookies?

Afgelopen jaren heeft het onderwerp cookies veel discussie teweeggebracht. Hierbij ging het voornamelijk om het schenden van de privacy van internetgebruikers. Wellicht vraag je je af wat cookies eigenlijk zijn, welke vormen van cookies er bestaan en welke meerwaarde ze bieden voor internetgebruikers en voor marketeers. In dit artikel zal ik antwoord geven op deze vragen.

Wat zijn cookies?

Cookies zijn niets minder dan een klein tekstbestand die wat browse informatie met zich meedragen. Die informatie wordt op het apparaat van de gebruikers opgeslagen als zij een website hebben bezocht. Een cookie bevat unieke informatie van iedere gebruiker. Op die manier kunnen websites verschillende gebruikers onderscheiden. Op het tekstbestaan dat wordt opgeslagen op jouw computer staan onleesbare computercodes. De leesbare gegevens worden opgeslagen in de database van websites.

Waar worden cookies voor gebruikt

Cookies worden op sommige websites gebruikt om gebruikers ingelogd te houden als zij zich op de website bevinden. Ook gebruiken websites cookies om te herkennen dat website bezoekers nieuw zijn op de website. Nieuwe gebruikers kunnen dan vervolgens andere getoond krijgen dan oude gebruikers. Daarnaast worden cookies gebruikt om websitebezoekers advertenties op maat te tonen. Stel dat je op een website bent geweest waar ze keukens verkopen. Vervolgens ga je naar Facebook om je updates te checken, en plotseling zie reclames voorbijkomen over keukens. Dat betekent dat de website die je daarvoor hebt bezocht, gebruik heeft gemaakt van Cookies om te achterhalen wat voor pagina’s je hebt bezocht. De meeste cookies worden verwijderd als je je browser afsluit. Andere cookies blijven op jouw computer staan totdat je ze hebt verwijderd.

Wat zijn First-party Cookies?

De zogeheten first-party cookie zijn unieke gegevens die worden opgeslagen door de website die jij bezoekt. In dat geval is een cookie wat directer van aard. First party cookies worden vaak gebruikt om gebruikers automatisch aan te melden en inhoud te personaliseren. Over het algemeen worden de first-party cookies gezien als gebruiksvriendelijker. 

Wat zijn Third-party Cookies?

Er zijn websites die toelaten dat derde partijen en cookie plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een website die een Youtube video heeft geplaatst. Op het moment dat een gebruiker de video afspeelt, plaatst Youtube een cookie op het toestel van de gebruiker. Dit soort cookies worden gebruikt bij online advertising. Advertenties kunnen hierdoor op verschillende websites getoond worden op het internet.

Hoe verwijder ik mijn Cookies van mijn computer?

Internet Explorer:
1. druk op het tandwiel rechts bovenin.
2. Kies ‘Internetopties’.
3. Klik op het tabblad ‘Algemeen’.
4. Verwijder de browser geschiedenis inclusief de cookies.

Google Chrome:
1. Druk rechts bovenin het op ‘instellingen’.
2. Ga naar ‘instellingen’.
3. Typ in het zoekvak boven in het venster ‘cookies’.
4. Kies de laatste optie ‘Cookies wissen’.

Mozilla Firefox:
1. Ga naar menu tab en kies ‘voorkeuren’.
2. Klik het tabblad ‘privacy & beveiliging’.
3. Verwijder hier jouw geschiedenis inclusief cookies.

Apple Safari:
1. Druk linksboven in de werkbalk op ‘Safari’
2. Klik op ‘Wis geschiedenis’
3. Kies voor ‘Wis gehele geschiedenis’.

(Online) Marketing
advies nodig?

Waardevolle marketing content

Wat is CCTLD?

CcTLD staat voor Country Code Top Level Domain. Dat zijn domein extensies gerelateerd aan een land. Denk bijvoorbeeld aan de extensies .nl, .com, .be, .de. Het voordeel van zo een ccTLD is dat zoekmachines jouw website voorrang geven als gebruikers zoeken binnen het land waarin ze zoeken. Dat houdt in dat als men in Nederland zoekt op het zoekwoord voetbalschoenen, Google voorrang zal geven aan voetbalschoenen.nl in plaats van voetbalschoenen.com.

Zit jouw doelgroep in één land, dan is het tactischer om een ccTLD te nemen in plaats van een GTLD (Generic Top Level Domein). Heb je internationale ambities, dan raad ik je aan om een GTLD te overwegen.

Benieuwd welk
domein het
beste bij jouw
bedrijf past?

Waardevolle marketing content

Wat is een social intranet?

Meeste mensen kennen en/of weten wat een Intranet is, maar een Social intranet is wat onbekender. In deze blog leg ik je uit wat het verschil is tussen die twee en leg ik uit wat de voordelen zijn van een social intranet.

Wat is een gTLD?

Een gTLD is een afkorting van generic top-level domain. Dat zijn domein extensies die niet gerelateerd zijn aan een bepaald land. De meest bekende gTLD’s zijn .com, .org en .net. Mindere bekende gTLD’s zijn bijvoorbeeld .xyz of .pizza.

Interne communicatie met de Speakap

Interne communicatie met de Speakap

Hoe kun je Whitepapers gebruiken om leads te genereren

Hoe kun je Whitepapers gebruiken om leads te genereren

Offline middelen meetbaar maken

Sommige klanten en prospects hechten meer waarde aan offline middelen zoals magazine, flyers, visitekaartjes. Offline is goed te gebruiken als er persoonlijke uitingen worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan een kaart met een aanbieding erop. Offline is goed te combineren met online. Mocht er een bepaalde actie zijn die op een flyer is gecommuniceerd, zorg er dan voor dat mensen op de website een landingspagina hebben waar gebruikers meer informatie over het onderwerp kunnen vinden. Door vervolgens die pagina door te meten, is te zien wat het effect is geweest van de offline campagne.

Het verschil tussen owned, earned en paid media

Het verschil tussen owned, earned en paid media

Mogelijkheden LinkedIn advertenties

LinkedIn is een interessant medium vanwege zijn zakelijk karakter. Op LinkedIn heb je de mogelijkheid om te adverteren per sector, functie, demografie en locatie.

Het belang van pictogrammen

Pictogrammen komen wij overal tegen. Op tv, internet, op straat en in gebouwen. Men neemt dit communicatiemiddel voor lief hoewel dit een sterke manier is van complexe boodschappen te communiceren. Kortom pictogrammen of iconen kunnen in een oogopslag iets duidelijk maken. Daarbij houd je rekening met mensen die analfabetisch of laaggeletterd zijn. Volgens de kennisbank voor arbeid en wetgeving zijn in Nederland 1,3 miljoen mensen boven de 16 jaar laaggeletterd. Grote nationale organisaties moeten dus in hun communicatie rekening houden met deze groep. Voor die organisaties is dus van belang dat er rekening wordt gehouden met deze groep in de online en offlinecommunicatie om zij te helpen begrijpen.

Organisaties met laaggeschoolden als doelgroep

Pictogrammen zijn in het bijzonder van belang bij de communicatie bij organisaties met laaggeschoolden als doelgroep. Denk hierbij aan organisatie met sociaal pedagogie als belangrijkste taak. Bij het ontwerpen folders, websites, posters, instructieartikelen is dan ook van belang om beeldend te communiceren en uiteindelijk ook te toetsen of het duidelijk is bij de doelgroep.

Verstandelijk beperkten

Ontwerpen voor verstandelijk beperkten is een vak apart. Ook deze groep heeft een voorkeur voor duidelijke en simpele beelden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een Picto agenda. Een picto agenda is een grote, groene agenda die een groot hoeveelheid van verstandelijke beperkten gebruiken om dagen, maanden en tijd bij te houden. In de agenda zijn ook picto stickers verwerkt om bepaalde emoties te kunnen afbeelden. Met die stickers kunnen ook begeleiders makkelijker communiceren naar hun cliënten toe. 

Pictogrammen bij kinderen

 Zijn kinderen de primaire doelgroep? Maak dan veel gebruik van pictogrammen in de communicatiemiddelen. Daarnaast adviseer ik om gebruik te maken van een kleurrijk ontwerp wat aansluit bij de doelgroep.  

Pictogrammen in het verkeer

In het verkeer wordt het meest gebruikgemaakt van pictogrammen. Automobilisten hebben weinig tijd om te lezen, door gebruik te maken van pictogrammen wordt ervoor gezorgd dat er gevaarlijke situaties ontstaan. 

Pictogrammen die passen bij een huisstijl

Veel websites maken gebruik van pictogrammen. De grootste en succesvolle bedrijven onderscheiden zich met pictogrammen die naadloos aansluiten bij de rest van de communicatiemiddelen van het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan ABN Amro. Als je een kijkje neemt op hun website zal je zien dat de pictogrammen zijn ontworpen om te passen bij de huisstijl. Op die manier wordt er krachtig gebruikgemaakt van consistentie in de huisstijl. Hoe consistenter organisatie zijn, des betrouwbaarder zijn overkomen. Door betrouwbaar over te komen zorg je ervoor dat de kans groter wordt dat klanten jouw diensten of producten aanschaffen. Bij het maken van iconen/pictogrammen is het van belang dat het de mentale modellen van mensen ondersteund. Ga dus vooral het wiel niet opnieuw uitvinden.

Wat is employer branding en hoe pak je dat aan?

Employer branding is op het juiste manier communiceren en het werkplek zodanig inrichten om te zorgen dat jouw bedrijf de beste talenten aantrekt en ze weet te behouden. Employer branding stopt dus niet bij het aannemen van de juiste kandidaten.

Waarom kiezen voor rebranding?

Je bedrijf bestaat al jaren, je hebt altijd gered met hetzelfde logo, slagzin, ontwerp van de website en de employer branding. Maar tijden veranderen en je klanten ook. Door de jaren heen veranderd de kern van veel bedrijven zonder dat men dat vaak door heeft. Dat heeft te maken met verschillende krachten die inwerken op een bedrijf of organisatie. Hierbij spreken over demografisch, economisch, sociaal cultureel, technologisch, ecologisch, politiek juridisch. Die krachten zorgen ervoor dat de focus van een bedrijf verandert. Daardoor kan het zijn dat de oorspronkelijke kernwaarde, manier van communiceren, design of merkbelofte niet meer past bij de huidige situatie. Of je hebt te maken met een reputatie schade en daardoor geloven je klanten niet meer in het bedrijf.

Een overname kan ook een reden zijn om het bedrijf te rebranden. Vaak gaat een overname gepaard met het veranderen van het DNA van de organisatie. Indien een kleiner bedrijf wordt overgenomen, neemt het kleinere bedrijf vaak de naam over van de partij die het bedrijf heeft overgenomen. In dat geval is de rebranding simpel. In het geval van een gelijkwaardige fusering dan zie je vaak dat er een naamwijziging wordt doorgevoerd.  

In alle gevallen zou je kunnen overwegen om jouw bedrijf onder de loep te nemen. Dat zou kunnen betekenen dat de identiteit van een bedrijf in een nieuw jasje gestoken moet worden. Dat nieuw jasje heeft als einddoel dat klanten en andere stakeholders positief tegen het bedrijf aankijken. Op zijn beurt zorgt dat voor betere resultaten in de vorm van omzet verhoging.

Helder doel om te rebranden

Voordat er besloten wordt om te rebranden is het van belang om het doel helder te hebben. Het doel kan bijvoorbeeld zijn om de tone of voice en de visuele communicatie aan te passen ten behoeve van oud bollige huisstijl. Het kan zijn dat het probleem groter is en je wil daarbij je kernwaarde en merkbelofte aanpassen. Zet dat op papier en toets dit met de verschillende afdelingen binnen de organisatie. 

De naam van het bedrijf wijzigen

De naam veranderen het bedrijf wordt niet altijd aangeraden als niets ernstigs is gebeurd. Door de naam te veranderen wordt er namelijk de volledig naamwaarde weggegooid die je door de jaren hebt opgebouwd. Het voordeel van het wijzigen van de naam is dat je als bedrijf helemaal opnieuw kan beginnen maar dan met de expertise en bedrijfsinformatie die je al die jaren hebt opgebouwd. Dat houdt in dat je sneller op hetzelfde niveau zult zijn maar dan met een andere reputatie waarde. Veel grote bedrijven kiezen daarom voor om dochterbedrijven op te zetten. Denk hierbij aan KPN die Telfort heeft opgezet maar dan met een budget propositie. Moederbedrijf Coca-Cola is bijvoorbeeld ook de producent van Vitamin Water die een wat gezonder imago heeft. Daarmee zorgen merken ervoor dat het merkportfolio wordt vergroot.

SEO en naamwijziging

De naamwijzigen zorgt ervoor dat je jouw SEO-positie kwijtraakt. Het opbouwen van een hoge SEO positief is een tijdrovend proces. Mocht je dezelfde naam behouden dan kan je profiteren van jouw SEO-positie. Het is daarbij van belang dat de URL’s ongewijzigd blijven. Jouw URL’s hebben namelijk een bepaalde SEO-waarde en die waarde wil je behouden.

Een snelle website | Hoe doe ik dat?

Je hebt een mooie website online staan, maar nu wil je beter gevonden worden en zorgen dat jouw bezoekers langer op jouw website blijven browsen. Een van de manieren om beter gevonden te worden is om te zorgen dat jouw website snel reageert. Google rankt namelijk snelle websites beter. Daarnaast verlaten gemiddelde 40% van de bezoekers jouw website als het niet sneller laadt dan 3 seconden. Met die wetenschap kan er geconcludeerd worden dat het vrij belangrijk is om de snelheid van jouw website onder de drie seconden te krijgen.

Snelheid van de website meten

Er zijn verschillende tools om je website te meten. De eerste en meest belangrijke is de tool van Google zelf(https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/). Hierin kun je eenvoudig de URL van jouw website intypen en op analyseren klikken. Het bijzondere aan de Google speed tool, is dat het je tips geeft wat je moet doen om sneller gevonden te worden op Google maatstaven. Daarnaast zou je gebruik kunnen maken van de speed tool van Uptrends. De tool van Uptrend laat je op waterval niveau zien wat er precies geladen wordt binnen jouw website en hoe lang het duurt voordat de website geladen wordt. Op die manier kun je precies achterhalen wat ervoor zorgt dat jouw website trager geladen wordt.

Wat zorgt ervoor dat mijn website sneller wordt?

Afbeeldingen verkleinen

In veel gevallen heeft een trage website te maken met enorme afbeeldingen die geladen moeten worden. Als je een WordPress website hebt, dan bestaan er allerlei tools/plugins die ervoor zorgen dat jouw afbeeldingen kleiner gemaakt worden. Zo kun je gebruik maken van een plugin genaamd “WordPress Smush”. Heb je geen WordPress website dan kun je via tools als Illustrator of Photoshop ervoor zorgen dat jouw afbeeldingen verkleind worden. Zorg er in ieder geval voor dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van JPEG-bestanden inplaats van de vele malen grotere PNG-bestanden. Google heeft een voorkeur voor JPEG 2000, JPEG XR en WebP bestanden.

Aantal requests

Het aantal requests die naar je server worden gestuurt zorgt er ook voor dat jouw website trager wordt. Jouw server kan 6 requests per keer verwerken. Veel WordPress thema’s laden onnodige bestaanden. Door de plugin “Asset Cleanup” te gebruiken, kun je inzien welke bestanden op pagina niveau worden geladen. Door de onnodige bestaanden uit te zetten zorg je ervoor dat jouw website aanzienlijk sneller wordt.

Lazy laden

Heb je een grote website en moeten er veel bestanden geladen worden, dan kun je gebruik maken van Lazy laden. Dat houdt in dat alle afbeeldingen onder de vouw van jouw pagina nog niet worden geladen als bezoekers op je website komen. Die bestanden worden pas geladen als men naar beneden scrollt. Die manier van prioriteren van bestanden zorgt voor een verlichting bij de server aanvragen.

Pagina cache

Google beloond jouw web-pagina als het gebruikmaakt van pagina cache. Dat houdt simpelweg in dat de browser de statische informatie van jouw website onthoudt zodat het niet opnieuw opvraagt hoeft te worden. Dat zorgt voor minder requests naar de server en verlicht dus de website. WordPress gebruikers kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de plugin WP-Optimize om dit voor elkaar te krijgen.

Verkleinen van CSS, HTML en Javascript bestanden

CSS, HTML en Javascript zijn codeertalen die ervoor zorgen dat jouw website kan communiceren met machines. Vaak worden er onnodige witregels en commentaar in de code verwerkt. Eenmaal klaar met jouw website, dan zou je die onnodige regels, spaties en commentaar uit je bestanden kunnen halen. In het geval van een WordPress website kun je een ‘Minify tool’ gebruiken of een online comprimeer tool. Zorg er wel voor dat je eerst een backup maakt van jouw website voor het geval het daarna niet goed werkt. Daarnaast zou je jouw Javascript en CSS-bestanden kunnen combineren. Voor de WordPress gebruikers bestaat daar ook een plugin voor. Gebruik hiervoor de WP-optimize plugin.

Na het uitvoeren deze verbeteringen zou je in de buurt moeten komen van de 90% op de Google speedtool. Als je geen 100% haalt, dan is dat geen probleem, het zijn namelijk verschillen van milliseconden. Dat zou jouw gebruiker niet merken.

Social media strategie: Haal het meest uit social media

Social media strategie: Haal het meest uit social media

Wat is branding

Wat is branding

Tips voor jouw mailmarketing

Ben je van plan om te beginnen met mailmarketing maar vraag jij je af of dit nuttig is? Nou dan kan ik je vertellen dat mailmarketing nog steeds werkt. Wel is het van belang dat je een goede aanpak bedankt om er zoveel mogelijk uit te mails te halen. Hieronder geef ik jou een aantal tips hoe je het meest uit je mails kan halen.

 • Zorg dat klanten zich hebben ingeschreven voor de mail en maak dit zo eenvoudig mogelijk.

Sinds de ingang van de AVG-wetgeving, zijn bedrijven verplicht om toestemming te vragen om een mailing te kunnen sturen. Dat is de zogenaamde opt in. Door een klein inschrijf formulier te plaatsen in de footer van jouw website zorg je ervoor dat klant zich te allen tijde kunnen inschrijven. Daarnaast is het essentieel om te zorgen dat klanten zich kunnen uitschrijven voor jouw mails in iedere mail die je stuurt. Wees ook duidelijk in wat mensen kunnen verwachten in jouw nieuwsbrief. Op die manier kun je de verwachting van jouw klanten managen.

 • Gebruik emailmarketingsoftware

Om een professionele mailcampagne te maken is het aan te raden om een mailsoftware te gebruiken. Er zijn verschillende programma’s maar mijn voorkeur gaat uit naar Mailchimp. Mocht je geen marketeer in dienst hebben, zorg er dan wel voor dat je een sjabloon laat ontwikkelen die je kunt hergebruiken. Op die manier worden je mail herkenbaar en professioneel. Heb je van meer te besteden en heb je een marketeer in dienst, dan zou je kunnen kiezen om Hubspot te gebruiken. Hubspot is een software waarmee je een integratie kunt maken met het systeem op jouw website. Op die manier kunnen bepaalde mails automatisch worden verstuurd op basis van wat jouw klanten interessant vinden.

 • Zorg voor een vast verzendmoment

Door structuur aan te brengen in het moment dat je jouw mails stuurt, zorg je ervoor dat klanten onbewust zitten te wachten op jouw mails. Op die manier claim je een moment in de leesagenda van jouw klanten. Daarnaast is het aan te raden om jouw mail zo overzichtelijk en simpel mogelijk te houden. 

 • Trigger jouw klanten met een pakkende titel en subtitel

De juiste onderwerp regel moet jouw lezer op een manier prikkelen zodat de lezer de mail wil openen. Zorg er dus voor dat je benoemt wat er juist zo interessant is aan de mail in een zin. Daarnaast kun je gebruikmaken van Persuasion technieken zoals “sense of urgency”. 

 • Call to action is onmisbaar

Er is niets zo slecht als een mail zonder duidelijke call to action. Een call to action is datgene wat je wil dat je lezer doet. Als het gaat om het kopen van een product. Kun je bijvoorbeeld een duidelijke button maken met “Bestel nu”. De cal to action dient de meest opvallende element te zijn in jouw mail. Geef die call to action button dus altijd een onderscheidende kleur.

Effectieve online marketing met weinig budget

Effectieve online marketing met weinig budget

Een goede reputatie zorgt voor een hogere omzet

Een goede reputatie zorgt voor een hogere omzet

Wat is SEA (Search engine advertising)?

Uitgeschreven staat SEA voor Search Engine Advertising. Dat zijn betaalde advertenties op zoekmachines. Door te adverteren op zoekmachines kun je een specifiek doelgroep bereiken om beter te converteren. SEA wordt vaak met SEO door elkaar gehaald. Het verschil is dat SEA betaald is en SEO niet.

Wat is SEO?

Wat is SEO?

Verbetering met het PDCA model

Verbetering met het PDCA model

Persuasion technieken zorgen voor een hogere conversie

Persuasion technieken zorgen voor een hogere conversie

Slechts de helft van Nederland heeft de kennis om zich te beschermen tegen internetcriminaliteit.

Slechts de helft van Nederland heeft de kennis om zich te beschermen tegen internetcriminaliteit.